Tarmen – nyckeln till ultimat hälsa

Tarmen och dess bakterieflora är mycket viktig för hela kroppen hälsa, både fysiskt och psykiskt.
Tarmen – nyckeln till ultimat hälsa

De allra flesta lider av något tarmproblem som förstoppning, diarré eller en avföring som växlar mellan förstoppning och diarré. Andra problem kan vara gaser, magknip, ballongmage eller sura uppstötningar.

Många gånger börjar problemen med en dålig tarmflora. Tarmfloran försämras till exempel vid en antibiotikabehandling eller av dålig föda som inte förser de rätta bakterierna i tarmen med mat utan fel bakterier tar över. Efter hand skadas tarmslemhinnan och det skapas inflammationer i tarmen vilket gör att det också uppkommer divertiklar i tarmen som kan bli inflammerade. Inflammationer i tarmen gör att ej nedbrutna ämnen i maten kommer ut i blodet och att upptaget av näringen i maten minskar vilket ger näringsbrister. Detta brukar kallas läckande tarm. Den läckande tarmen gör att man efter en tid kan bli allergisk mot viss mat och känna sig trött och kan få någon autoimmun sjukdom som reumatism, diabetes, MS, ALS, kronisk trötthetssyndrom och så vidare. Här gäller det att återställa tarmfloran, få bort inflammationen i tarmen och få tarmen att börja jobba igen. Inflammationerna i tarmen kan också utvecklas till Crohns sjukdom eller ulcerös kolit.

Det bästa sättet är att börja förse tarmen med rätt bakterier i tillräcklig mängd.   Vidare måste man skydda tarmen för att den skall kunna återhämta sig.   Sedan kan man se till att minska inflammationen   och hjälpa kroppen att bryta ned maten med Magenzymer. Man måste också utesluta den mat som man har blivit känslig mot oftast mjölkprodukter och gluten men det kan vara många olika födoämnen. När man läkt tarmen kan man försöka börja äta det man inte tålde tidigare, men i små portioner och en matvara i taget. Vid inflammationer i tarmen har man ofta också låga nivåer av B-vitaminer och kan behöva komplettera med dem.

Det är faktiskt så att bakterierna i din tarm styr ditt liv på många sätt.

På senare år har forskarvärlden intresserat sig mer och mer för tarmfloran eftersom de har sett hur viktig den är. Man har sett att tarmfloran är förändrad vid många allvarliga kroniska sjukdomar som diabetes typ 2, allergier, astma, MS, autism, Parkinson, tarmsjukdomar, hjärtsjukdomar och vid vissa cancerformer. Amerikanska studier visar att tarmbakterierna manipulerar oss genom att styra vad vi väljer att äta. Även psyket påverkas av bakterierna i tarmen. Man har sett att deprimerade personer har en annan tarmflora än de som ej är deprimerade och att överviktiga personer har en annan tarmflora än normalviktiga personer.

Ju längre man gått med inflammationen i tarmen desto svårare och längre tid tar det att bli besvärsfri, men oftast får man på lite sikt en kraftig förbättring.

Det största problemet är om man har opererat bort stora delar av tarmen.

Upptaget av näring kan då inte bli lika bra, men här är det ändå viktigare att äta mat som innehåller mycket och lättillgänglig näring eftersom upptaget är sämre.